Klíčky jsou zkrátka naklíčená semena obsahující cenné látky a vitamíny, které jsou nezbytné pro lidský organismus. Vše si lze vypěstovat doma. Velmi efektivní je klíčící biomiska, která má mnoho výhod.
Klíčky jsou součástí v jídelníčku všech kultur již po mnoho tisíce let. Jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E, stejně tak disponují vyšším množstvím vitamínů B, vápníku, hořčíku, draslíku i železa. Díky konzumaci klíčků dostane tělo důležité látky.
Bohužel vlivem moderní doby a preferencí zdravého životního stylu v podobě nákupu drahých superpotravin a bio výrobků, se opomenulo na nejsnadnější způsob získání živin a látek, které mají blahodárné účinky a jsou prakticky jen za pár korun. Pozitivní je, že si vše lze naklíčit doma, tím si tak můžete i zvolit semena luštěnin apod. Ne vždy platí, že co je drahé, musí být nejlepší a nejzdravější.
Konzumace a využití v kuchyni
Ideální jsou klíčky v syrovém stavu, kdy tak obsahují maximum prospěšných látek a vitamínů. Z tohoto důvodu je nejlepší variantou použití do salátu, k snídani do jogurtu, lze je přidat do tvarohu, do pomazánek, na pečivo či je konzumovat jen tak samotné.
Tepelnou úpravou ztrácejí část výživné hodnoty. Lze je i tak přidat k masu, do polévky, do omáčky apod. Klíčky se konzumují celé i s kořeny. Účinně pomáhají k celkovému pročištění organismu, podporují srdeční a cévní onemocnění. Jsou však především výborným zdrojem energie a minerálních látek. Konzumace je vhodná pro všechny. U dětí je možno přidat klíčky do jídelníčku od jednoho roku. Uchovat lze klíčky v ledničce a zhruba po dobu jednoho týdne.
Snadná a rychlá metoda klíčení
V tomto směru je nejúčinnější klíčící biomiska, díky které je vše snadné, rychlé a klíčky jsou velmi lahodně křupavé. Výhodou je, že díky každodennímu proplachování klíčků nedochází k potenciálnímu vzniku plísně, neboť nádoba má odtokové otvory.
Copyright 2024 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress